2021-06-23 09:30:17• hírek • Kocsis Zoltán

Kallós: Ez egy jó irányba mutató tanterv

A nyolcadikosok képességvizsgáján a tételek közepesen voltak nehezek- mondja hírportálunk megkeresésére Kallós Zoltán, kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.

Azok a diákok, akik a napokban adnak számot az elmúlt nyolc évben szerzett tudásukról, képességeikről, az első generáció, amelynek tagjai egy új, kompetencia-alapú tanterv szerint tanulták a román nyelvet. Exkluzív interjú Kallós Zoltán államtitkárral.


Hogyan látja, mennyire voltak nehezek a román nyelv- és irodalom képességfelmérő vizsga tételei?


A kérdés megválaszolásában elsősorban a román nyelv- és irodalomtanárok véleményére hagyatkozom, ugyanis ők ismerik legjobban a tananyag összetételét, a diákok tudását és persze a tételeket is. Az általam megkérdezett pedagógusok azt mondták, hogy a tételek közepesen voltak nehezek, de természetesen ahhoz, hogy egy diák jó vagy nagyon jó jegyet kapjon a vizsgán, jó illetve nagyon jó nyelvtudással kell, rendelkezzen.


A román anyanyelvű és a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok tételsorai között alig volt nehézségbeli különbség, véli a tanárok egy része. Ezt mivel magyarázza?


Ez azért van, mert a vizsga ugyanazokat a kompetenciákat méri, igazából csak szintbeli különbségekről beszélünk, ugyanis a magyar és a román anyanyelvű diákok nem ugyanarról a szintről kezdik el tanulni az ország nyelvét.


A most vizsgázó diákok már egy ú,j kompetencia-alapú tanterv szerint tanulták a román nyelvet és irodalmat. Mit is jelent ez a gyakorlatban és hogyan mutatkozott meg a vizsgán?


A román nyelv oktatásának a legfontosabb célja, hogy a gyerekek a hétköznapokban is használható nyelvtudással rendelkezzenek, emellett természetesen fontos megismerniük az irodalmat, illetve kultúrát. Ahhoz azonban, hogy a magyar anyanyelvű diákok versenyképes román nyelvtudással rendelkezzenek, megfelelő szókincsre, grammatikai tudásra, illetve kommunikációs készségre van szükségük. Ezekre fektet sokkal nagyobb hangsúlyt az új tanterv. Ez határozottan meglátszott a tételeken is, hiszen míg pár éve, sőt még idén a próbavizsgán is több archaikus, a hétköznapi nyelvben nem használt kifejezést tartalmaztak a kérdések, addig a mostani tételekben nem volt ilyen.


Ön elégedett ezzel az új tantervvel és annak eredményeivel?


Az eredményeiről egyelőre nem beszélhetünk, várjuk meg legalább a mosatni vizsga eredményeinek kihirdetését. A tantervről pedig azt gondolom, hogy igen, ez egy jó irányba mutató tanterv, melyet természetesen folyamatosan csiszolni kell. Elengedhetetlen a nyelvtanárok továbbképzése! És miért ne: az is, hogy a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket is felhasználjuk céljaink eléréséhez.    

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: